Birbirinden farklı yüzlerce lezzet barındıran Türk mutfağı her alanda olduğu gibi tatlı alanında da birçok dünya mutfağını kıskandıracak tatlara sahiptir. Dünyanın tüm dillerine Türkçeden geçen ve dünyanın her yerinde klasik bir Türk tatlısı olarak bilinen baklava da Türk mutfağının sahip olduğu en özel değerlerden biridir. Gaziantep ise asırlardır baklavanın başkenti ve merkezidir. Baklava, kendine has tarifine uygun olarak açılmış incecik yufkaların arasına koyulan fıstık, ceviz, fındık ya da badem gibi malzemelerle oluşturduğu benzersiz uyumu ve bunların üzerine özenle hazırlanmış şeker ya da bal şerbetini anlatır bizlere… Avrupa Birliği’nin Gıda Standartları çerçevesinde 2013 yılında bir “Türk tatlısı” olarak tanınan baklavanın ana vatanı da Gaziantep, Türkiye olarak belirlenmiştir. Baklavada fındık, ceviz, badem ya da bal şerbeti kullanılması ülkemizin farklı yerlerine özgü adetler olsa da Gaziantep baklavası büyük oranla fıstık ve şeker şerbeti kullanılarak yapılır. Gaziantep’in meşhur fıstığı bu dünyaca ünlü tatlıya o unutulmaz tadını katar. Gaziantep’te baklavacılık nesilden nesile aktarılan köklü ve saygın bir meslektir. Gaziantep’te çıraklar, çocuk yaşlarından itibaren ustalarından görerek baklava yapmayı öğrenirler. Baklava yufkasının nasıl açılacağı, iç malzemesinin ölçüsü, kızarma süresi, şerbetlenmesi, soğutulması gibi baklavaya dair tüm incelikler usta – çırak ilişkisi ile öğrenilir. Gaziantep baklavasının her şeyi bir usul ve geleneğe bağlanmıştır. Halis muhlis Gaziantep baklavasının unu Harran Ovası’nın buğdaylarından, suyu Gaziantep’in yaylalarından, fıstığı Gaziantep dağlarından gelir. Gaziantep baklavasının yufkaları sadece armut ağacından imal edilmiş oklavalarla açılır ve her tepsiye kırk kat dizilir. Ayrıca hamurda kullanılan yağın ve irmiğin de kendilerine özel sırları vardır. İşte bu titizlik içerisinde hazırlanan Gaziantep baklavaları, yine kendilerine özel tepsilerine alınır ve taş fırınlarda pişirilir. Şerbetleme işleminin ardından baklava soğuduktan sonra satışa hazır hale gelir. Asırlardır değişmeyen Gaziantep baklavası lezzetinin sırrı birçok sırrı da beraberinde taşımaktadır. Elbette bu baklavayı, Gaziantep baklavası yapan ve onu özel kılan ustaların maharetlerini de unutmamak gerekir. Ustaların el emeği belki de bu baklavaların en önemli özelliğidir. En nihayetinde Gaziantep baklavası, unun, suyun, fıstığın, yağın, şerbetin ve maharetin güzel bir birleşimidir. Bu birleşim, asırlardır süregelen bir geleneğin de temsilcisidir. Tüm dünyada tanınan ve bilinen bu tat Türk mutfağının yıldızlarından biri olup özel günlerde, bayramlarda, davetlerde ve daha birçok yerde Türk evlerinin de vazgeçilmezidir. Misafirlere ikram edilen ve hoş bir sohbet eşliğinde yiyilen baklavalar her zaman güzel hatıralar bırakır. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.” diyen bir milletten de bu beklenir 